Programi

Priznata takmičenja obuhvaćena su Kalendarima takmičenja utvrđenim od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije na republičkom ili međunarodnom nivou, kao i takmičenja iz oblasti fizičkog vaspitanja, sporta i muzičke i baletske umetnosti.

Svaki kandidat može biti nagrađen samo jednom nagradom i to za najbolji postignut rezultat.

Osnovni cilj i misija ovog načina nagrađivanja je pružanje podrške mladim i izuzetnim talentima u najranijim fazama njihovog školovanja ali i motivacije da nastave da ređaju uspehe kako bi kasnije postali i naši stipendisti.

Svake godine izuzetnim učenicima srednjih škola u Republici Srbiji dodeljuje se nagrada za postignute rezultate na priznatim republičkim i međunarodnim takmičenjima u toku prethodne kalendarske godine.

Više informacija o uslovima i procesu prijave možete naći u tekstu Konkursa.

Konkursnu dokumentaciju možete pronaći OVDE.

Kriterijume za nagrađivanje učenika srednjih škola u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta možete pronaći OVDE

Standarde za rangiranje muzičkih takmičenja u oblasti muzičke i baletske umetnosti možete pronaći OVDE.

Za sve dodatne informacije i upite, posetite našu Facebook, Instagram ili Linkedin stranicu.

Stipendija poznatija pod nazivom “Dositeja” dodeljuje se svake godine najboljim studentima završnih godina osnovnih, integrisanih i master studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija.

Akademci se rangiraju na osnovu prosečne ocene, a prema svom studijskom programu koji je svrstan u obrazovno-naučno, odnosno obrazovno-umetničko polje. Na ovaj način omogućeno je pravedno rangiranje po ujednačenim kriterijumima i kontinuitet u broju stipendija za određenu oblast.

Osim finansijske podrške, naši stipendisti postaju i deo prestižne mreže studenata čiji rad i izuzetnost prepoznaje država. NJima je omogućeno da mapiraju svoj karijerni put kroz program karijernog savetovanja od strane karijernog savetnika Fonda. Istovremeno, dobitnici ”Dositeje” imaju ugovornu obavezu da, po završetku studija, obave plaćenu stručnu praksu u javnom sektoru kroz program ”Talenti u javnom sektoru”. Trajanje stručne prakse je minimum tri meseca, a maksimum devet meseci.

Uz prethodnu registraciju na Portalu eUprava, prijava se vrši elektronski kroz uslugu eTalenti kreiranu sa ciljem lakše prijave na sve konkurse koje Fond raspisuje. Digitalizacija predstavlja novinu u okviru reforme Fonda, koja je uvedena kao rezultat partnerstva sa Kancelarijom za IT i eUpravu.

Više informacija o uslovima i procesu prijave možete pronaći OVDE.

Tekst konkursa možete pronaći OVDE.

Ovlašćenje za potpisivanje Ugovora možete pronaći OVDE.

Za sve dodatne informacije i upite, posetite našu Facebook, Instagram ili Linkedin stranicu.

Ovim programom predviđeno je stipendiranje do 500 najboljih studenata koji se rangiraju u skladu sa Listom vodećih svetskih univerziteta koju čine univerziteti i visokoškolske ustanove sa sledeće dve liste:


    ● Prvih 500 vodećih univerziteta sa važeće Liste Academic Ranking of World Universities (ARWU) – „Šangajska lista”;

    ● Lista visokoškolskih ustanova iz oblasti umetnosti

Samo rangiranje kandidata sprovodi se na osnovu dva kriterijuma:

    ● Respektabilnost univerziteta, tačnije bodovanje ranga univerziteta na Listi vodećih svetskih univerziteta

    ● Prioritet studenata koji poseduju veću prosečnu ocenu sa osnovnih akademskih studija.


U okviru reforme Fonda uvedena je i novina koja se odnosi na ugovornu obavezu, tačnije obavezu stipendista da nakon završetka postdiplomskih studija u inostranstvu zasnuju radni odnos u Republici Srbiji ili investiraju kroz program za razvoj start-ap preduzeća u okviru naučno-tehnoloških parkova.

Kroz saradnju sa „Tačkom povratka“, nastojimo da svim stipendistima koji se odluče da se usavršavaju u inostranstvu damo adekvatne uslove za povratak u Srbiju i dalji karijerni razvoj u svojoj zemlji, kao i mogućnost da, baš ovde, primene stečena znanja.

Uz prethodnu registraciju na Portalu eUprava, prijava kandidata na konkurs se sprovodi elektronskim putem uz korišćenje usluge eTalenti, koja je i kreirana s ciljem postizanja efikasnije i olakšane procedure prijave na sve konkurse koje raspisuje Fond za mlade talente.

Stipendija za studente drugog i trećeg stepena u inostranstvu dodeljuje se svake godine najboljim akademcima Republike Srbije koji pohađaju master i doktorske studije na vodećim svetskim univerzitetima.

Više informacija o uslovima i procesu prijave možete pronaći OVDE.

Tekst konkursa i Listu vodećih univerziteta možete pronaći OVDE.

Ovlašćenje za potpisivanje Ugovora možete pronaći OVDE.

Za sve dodatne informacije i upite, posetite našu Facebook, Instagram ili Linkedin stranicu.

Konkurs za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku kalendarske 2023. godine

Konkurs za stipendiranje do 1131 najboljeg studenta završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2023/24. godinu.

Arhiva prethodnih konkursa