Програми

Призната такмичења обухваћена су Календарима такмичења утврђеним од стране Министарства просвете Републике Србије на републичком или међународном нивоу, као и такмичења из области физичког васпитања, спорта и музичке и балетске уметности.

Сваки кандидат може бити награђен само једном наградом и то за најбољи постигнут резултат.

Основни циљ и мисија овог начина награђивања је пружање подршке младим и изузетним талентима у најранијим фазама њиховог школовања али и мотивације да наставе да ређају успехе како би касније постали и наши стипендисти.

Сваке године изузетним ученицима средњих школа у Републици Србији додељује се награда за постигнуте резултате на признатим републичким и међународним такмичењима у току претходне календарске године.

Више информација о условима и процесу пријаве можете наћи у тексту Конкурса.

Конкурсну документацију можете пронаћи ОВДЕ.

Критеријуме за награђивање ученика средњих школа у области физичког васпитања и спорта можете пронаћи ОВДЕ

Стандарде за рангирање музичких такмичења у области музичке и балетске уметности можете пронаћи ОВДЕ.

За све додатне информације и упите, посетите нашу Facebook, Instagram или Linkedin страницу.

Стипендија Доситеја

Стипендија познатија под називом “Доситеја” додељује се сваке године најбољим студентима завршних година основних, интегрисаних и мастер студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија.

Aкадемци се рангирају на основу просечне oцене, а према свом студијском програму који је сврстан у образовно-научно, односно образовно-уметничко поље. На овај начин омогућено је праведно рангирање по уједначеним критеријумима и континуитет у броју стипендија за одређену област.

Осим финансијске подршке, наши стипендисти постају и део престижне мреже студената чији рад и изузетност препознаје држава. Њима је омогућено да мапирају свој каријерни пут кроз програм каријерног саветовања од стране каријерног саветника Фонда. Истовремено, добитници ”Доситеје” имају уговорну обавезу да, по завршетку студија, обаве плаћену стручну праксу у јавном сектору кроз програм ”Таленти у јавном сектору”. Трајање стручне праксе је минимум три месеца, а максимум девет месеци.

Уз претходну регистрацију на Порталу еУправа, пријава се врши електронски кроз услугу еТаленти креирану са циљем лакше пријаве на све конкурсе које Фонд расписује. Дигитализација представља новину у оквиру реформе Фонда, која је уведена као резултат партнерства са Канцеларијом за ИТ и еУправу.

За све додатне информације и упите, посетите нашу Facebook, Instagram или Linkedin страницу.

Стипендија за студенте другог и трећег степена у иностранству

Овим програмом предвиђено је стипендирање до 500 најбољих студената који се рангирају у складу са Листом водећих светских универзитета и коју чине универзитети и високошколске установе са следеће две листе:


    ● Првих 500 водећих универзитета са важеће Листе Academic Ranking of World Universities (ARWU) – „Шангајска листа”;

    ● Листа високошколских установа из области уметности

Само рангирање кандидата спроводи се на основу два критеријума:

    ● Респектабилност универзитета, тачније бодовање ранга универзитета на Листи водећих светских универзитета

    ● Приоритет студената који поседују већу просечну оцену са основних академских студија.


У оквиру реформе Фонда уведена је и новина која се односи на уговорну обавезу, тачније обавезу стипендиста да након завршетка постдипломских студија у иностранству заснују радни однос у Републици Србији или инвестирају кроз програм за развој старт-ап предузећа у оквиру научно-технолошких паркова.

Кроз сарадњу са „Тачком повратка“, настојимо да свим стипендистима који се одлуче да се усавршавају у иностранству дамо адекватне услове за повратак у Србију и даљи каријерни развој у својој земљи, као и могућност да, баш овде, примене стечена знања.

Уз претходну регистрацију на Порталу еУправа, пријава кандидата на конкурс се спроводи електронским путем уз коришћење услуге еТаленти, која је и креирана с циљем постизања ефикасније и олакшане процедуре пријаве на све конкурсе које расписује Фонд за младе таленте.

Стипендија за студенте другог и трећег степена у иностранству додељује се сваке године најбољим академцима Републике Србије који похађају мастер и докторске студије на водећим светским универзитетима.

За све додатне информације и упите, посетите нашу Facebook, Instagram или Linkedin страницу.

Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству у току календарске 2023. године

Архива претходних конкурса