Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija posetila Istraživačku stanicu Petnica

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković i predstavnici Centra za promociju nauke i Fonda za mlade talente posetili su Istraživačku stanicu Petnica

Delegacija je imala priliku da obiđe Stanicu, a državni sekretar Grozdić polaznicima seminara održao je predavanje na temu “Pravci razvoja naučno-inovacionog sistema Srbije”.

Ova poseta realizovana je kako bi se Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija iz prve ruke upoznalo sa radom Istraživačke stanice Petnica i kako bi se pronašli načini za bližu saradnju ove stanice sa Fondom za mlade talente i Centrom za promociju nauke.

Predsednica Upravnog odbora Istraživačke stanice Petnica dr Bojana Mićić, tokom sastanka delegacije sa upravom Stanice, detaljno je prezentovala kako četrdeset i dve godine dugačak istorijat ove stanice, tako i sve ono što ovu instituciju danas izdvaja kao jedinstvenu u čitavom svetu – Letnju naučnu školu za đake završnih razreda osnovnih škola, specijalizovane seminare za studente i doktorande iz čitavog sveta, ali i ono po čemu je Istraživačka stanica Petnica najpoznatija, a to su seminari za srednjoškolce, koji se realizuju za više naučnih disciplina u specijalizovano opremljenim prostorijama i laboratorijama ove stanice, koja je po najvišim standardima renovirana 2012. godine.

Delegacija je između ostalog obišla laboratorije za elektroniku, računarstvo, hemiju, biologiju i biomedicinu i arheologiju, a novim polaznicima prolećnih seminara državni sekretar Grozdić tokom svog predavanja govorio je o mogućnostima koje mladi u Srbiji imaju kada odlučuju o svojoj budućnosti. ,,Kada budete odlučivali čime želite da se bavite imajte na umu da je ljubav prema toj oblasti najbitnija, a ukoliko se odlučite za nauku, znajte da će država i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija činiti sve da vam omoguće što bolje uslove”, istakao je Grozdić.

Predavanje je bilo interaktivno, a Grozdić je polaznicima na neposredan način približio delatnosti Fonda za inovacionu delatnost, naučno-tehnoloških parkova, Fonda za nauku i Centra za promociju nauke, kao i za mlade najvažnijeg Fonda za mlade talente, koji pruža podršku i stipendira najbolje i najuspešnije studente i učenike.

Poseta je završena neformalnim razgovorom sa polaznicima, koji su državnom sekretaru i delegaciji postavili brojna pitanja na teme koje su ih tokom njegovog predavanja zainteresovale, čime su im bliže objašnjeni mehanizmi podrške koji u Republici Srbiji postoje za naučnike i inovatore, ali i sve one koji to žele da postanu.

Povezane novosti

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković

Сазнајте више »