Dr Jelena Begović organizovala prijem za učenike srednjih škola, dobitnike nagrada Fonda za mlade talente

U Vladi Republike Srbije ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović organizovala je prijem za učenike srednjoškolce koji su primili nagrade Fonda za mlade talente povodom uspeha postignutih tokom 2022. godine. Prisutni učenici su jedni od čak 1.296 nagrađenih od strane Fonda za mlade talente koji su Srbiji doneli najveća priznanja i nagrade na svetskim, evropskim i republičkim takmičenjima.


Više od polovine ovogodišnjih nagrada Fonda za mlade talente otišlo je u ruke devojčica. Svake godine je sve veći broj učenika koji dobijaju nagrade Fonda za mlade talente. Vlada Republike Srbije nije limitirala broj nagrada, već su ih dobili svi učenici koji su ispunili uslove konkursa. Ukupan iznos isplaćenih sredstava za nagrade učenika srednjih škola je u iznosu od 55.790.216,00 dinara za ukupno 1.296 dobitnika.


Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović je lično uručila nagrade Andreju Drobnjakoviću koji je osvojio drugo mesto na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, Andriji Živadinoviću koji je osvojio treće mesto na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, Đorđu Parojčiću koji je osvojio treće mesto na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, Jovanu Kuleziću koji je osvojio treće mesto na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, Milanu Geliću koji je osvojio treće mesto na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, Nataliji Nikolić koja je osvojila drugo mesto na Evropskoj geografskoj olimpijadi i Zoranu Saramandiću koji je osvojio treće mesto na Evropskoj geografskoj olimpijadi. U oblasti umetnosti, nagrade je ministarka uručila Katarini Bratić koja je osvojila drugo mesto na takmičenju virtuoza na klaviru, Lani Zorjan koja je osvojila prvo mesto na 64. takmičenju u violini i Aleksi Peroviću koji je osvojio treće mesto na 75. Svetskom kupu u harmonici. Među nagrađenima u oblasti sporta na prijemu su bili Sara Marinković i Lana Leposavić koje su osvojile prvo mesto na Svetskom prvenstvu u odbojci, Vukašin Bubanja, Nemanja Živković, Vuk Živanović i Aleksa Vlajić koji su osvojili prvo mesto na Svetskom školskom prvenstvu u košarci, kao i Matija Jeremić koji je osvojio drugo mesto na Prvenstvu Evrope u džudou za kadete.


„Zahvaljujem vam se što na najlepši mogući način koristite svoje talente, zbog vas i vaših porodica, ali i zbog čitave zemlje. Na vama je budućnost ove zemlje. Sportisti i umetnici koriste čitavu planetu kao svoju pozornicu, ali za neke druge oblasti, kao što je nauka, mislim da država mora da gradi još više kapaciteta i da imate uslove i opremu da radite kao bilo gde u svetu. Hvala ljudima iz Fonda za mlade talente, koji se zaista trude da promene Fond i da ga usklade sa realnim tokovima i vašim zahtevima. Ako neko od vas ima neku ideju ili primedbu, nešto što bi Fond i nagrade za buduće srednjoškolce i studente učinilo mnogo efikasnijim, više smo nego otvoreni da čujemo. Samo na taj način možemo i mi da unapređujemo Fond u skladu sa vašim potrebama i željama“, rekla je ministarka dr Jelena Begović prisutnim učenicima. „Vi ste najlepše i najbolje što ovo društvo može da ponudi. Verujte u svoje snove, borite se kako umete i znate, a mi ćemo da vam pomažemo da izrastete u sjajne i uspešne ljude, da imate divne karijere i da uživate u onome što radite.“


„Želeo bih da vam ispred Fonda za mlade talente čestitam i da vas pozovem da nastavite da ređate uspehe. Kao što je ministarka rekla, budite slobodni da nam pošaljete ideje i sugestije da gradimo instituciju koja će biti vaša, koja će biti nešto zajedničko“, rekao je Nemanja Đikanović ispred Fonda za mlade talente.

Povezane novosti