Ministarka dr Jelena Begović sa našim studentima sa najboljih fakulteta u inostranstvu

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se u Vladi Republike Srbije sa najboljim studentima iz Srbije koji pohađaju postdiplomske studije na prestižnim univerzitetima u inostranstvu, ovogodišnjim stipendistima Fonda za mlade talente.


Sastanku sa mladim talentima prisustvovali su državni sekretar prof. dr Miroslav Trajanović i predstavnici Fonda za mlade talente Republike Srbije. Fond za mlade talente, koji se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, punih 15 godina stipendira i finansijski podržava najbolje studente osnovnih studija u Republici Srbiji, ali i studente drugog i trećeg stepena studija, odnosno studente na master i doktorskim studijama u inostranstvu, koji studiraju na nekom od prestižnih svetskih univerziteta, koji se rangiraju u prvih 500 na Šangajskoj listi.


Ministarka dr Begović istakla je važnost i kvalitet saradnje sa Fondom za mlade talente, napominjući da je u protekloj godini ostvaren ogroman napredak, kao i da je reforma ovog fonda koja je trenutno u toku od velikog značaja kako za srednjoškolce, studente osnovnih, tako i viših nivoa studija. Studenti su imali priliku da se predstave i razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva i Fonda o daljim pravcima u karijeri i planovima za budućnost.


,,Iznos stipendija za studente u inostranstvu je povećan ove godine sa 780.000 dinara na skoro 1.200.000 dinara, što je pravi pokazatelj da je prepoznata važnost naših mladih talenata koji se usavršavaju u inostranstvu”, istakla je dr Begović. „Kroz ovaj program stipendiranja studentima je omogućeno da se vrate u našu državu i da rade u Srbiji. Sa druge strane, ukoliko odluče da svoju karijeru grade u inostranstvu, to mogu i učiniti, samo što novac koji je država uložila u njih treba da, na primer, ulože u inovacioni sistem kroz naučno-tehnološke parkove“, rekla je dr Jelena Begović u izjavi za medije.
Ministarka je podsetila i da je ove godine puštena u rad platforma eTalenti, koja studentima olakšava proces prijave, ali i lakšu sistematizaciju baze podataka naših studenata i budućih naučnika u inostranstvu. „Srećna sam što sam saznala da mnogi od ovih studenata žele da zadrže snažne veze sa Srbijom i da se u nju po završetku studija vrate”, navela je ona.


Državni sekretar prof. dr Miroslav Trajanović studentima je poručio da se Republika Srbija po pitanju nauke rangira na devetom mestu u Evropi, što nas stavlja u poziciju iznad evropskog proseka. “Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je u protekloj godini zaokružilo inovacioni sistem koji će prihvatiti vas i vašu ekspertizu. Nakon završetka školovanja dobićete podsticajne ponude da ostanete tamo gde ste se školovali, ali vas pozivamo da se vratite u svoju zemlju kako bismo podigli naš rejting u naučnom, ali i ekonomskom smislu“.


„Ova stipendija predstavlja podstrek za dalje školovanje”, istakla je jedna od stipendista Jana Vukićević, violinista, koja studira u Švajcarskoj na Konzervatorijumu italijanske Švajcarske, na odseku Muzičke škole Univerziteta u Luganu. „Jako sam zahvalna na mogućnosti i finansijskoj podršci koju imam od svoje zemlje”, istakla je Vukićević, koja je svoje osnovne studije u Roterdamu u Holandiji završila sa cum laude diplomom.


Jovan Traparić, student završne godine doktorskih studija na Univerzitetu u Kembridžu, koji se bavi molekularnom biologijom i evolucionom biologijom, istakao je da je stipendija koju od Fonda za mlade talente prima od velike važnosti jer mu obezbeđuje dodatni izvor prihoda za svakodnevni život. „U Engleskoj nije idealno stanje kada govorimo o visini stipendija za doktorande, te mi ova stipendija obezbeđuje bezbednost, odnosno sigurnost da iako smo daleko od svojih porodica i svega što nam je poznato ipak imamo novčanu bezbednost koja nam omogućava da nastavimo sa bavljenjem naukom i studijama”, naveo je Traparić.

Povezane novosti

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković

Сазнајте више »