URUČENE STIPENDIJE NAJBOLJIM STUDENTIMA MEDICINE U INOSTRANSTVU 

Petoro najbolje rangiranih studenata postdiplomskih studija medicine, koji se obrazuju na prestižnim fakultetima u inostranstvu, dobilo je dodatne stipendije od po 10.000 evra. Dodatne stipendije, pod nazivom „Medicina za generacije“, dodeljene su u okviru Konkursa za stipendiranje studenata drugog i trećeg stepena studija na vodećim svetskim univerzitetima, zahvaljujući donaciji danske kompanije Novo Nordisk.

Prvi laureati konkursa su: studentkinja Univerziteta Sorbona u Francuskoj Jovana Mijucić, student Univerziteta u Lozani u Švajcarskoj Jovan Isma, studentkinja Univerziteta Oksford u Engleskoj Jovana Katrinka i studenti Univerziteta Kembridž u Engleskoj Emilija Jovanović i Jovan Traparić.

Stipendije su im svečano uručili ambasadorka Danske u Srbiji Suzan Šajn, direktor Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trojanović.

Stipendije kompanije Novo Nordisk posvećene su danskom naučniku doktoru Augustu Krogu, dobitniku Nobelove nagrade u oblasti fiziologije i medicine. Svoj naučni autoritet Nobelovog laureata, doktor Krog je iskoristio da pre 100 godina u Evropu donese insulin, najveće naučno otkriće u oblasti medicine tog doba, i tako omogući lečenje tada smrtonosne bolesti – dijabetes. Doktor Krog je i osnivač kompanije Novo Nordisk, koja dodeljivanjem ovih stipendija obeležava stogodišnjicu postojanja.

Povezane novosti

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković

Сазнајте више »