Raspisan konkurs za prestižnu stipendiju Dositeja

Fond za mlade talente Republike Srbije raspisao je Konkurs za stipendiranje do 1.131 studenta završne godine osnovnih i integrisanih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2023/24. godinu.

 

Konkurs je otvoren do 15. decembra, a prijave se podnose elektronskim putem posredstvom usluge eTalenti, na portalu eUprava.

 

Stipendije će biti dodeljivane prema naučno-obrazovnom, odnosno umetničko-obrazovnom polju, a radi pravednijeg rangiranja, broj stipendija po polju biće definisan na osnovu upisanih budžetskih studenata na pretposlednju godinu studija, odnosno, 3. godinu osnovnih studija i 5. godinu integrisanih studija i na 1. godinu master studija.

 

Stručna praksa u javnom sektoru

U okviru sveobuhvatne reforme Fonda, koja se sprovodi na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju, pored digitalizacije i poboljšanih uslova konkursa, uveden je i program u karijernog razvoja – ”Talenti u javnom sektoru”.

 

U okviru ovog programa stipendisti Dositeje imaju obavezu obavljanja plaćene stručne prakse u javnom sektoru, od najmanje tri meseca, uz podršku karijernog savetnika Fonda i u skladu sa stručnim obrazovanjem kandidata. Do sada je u okviru programa praksu započelo više od 260 stipendista Fonda za mlade talente, koji su ostvarili pravo na stipendiju školske 2022/23. godine.

 

 

Povezane novosti