Raspisan Konkurs za stipendiranje najboljih studenata u inostranstvu

Fond za mlade talente Republike Srbije raspisao je Konkurs za stipendiranje najboljih studenata drugog i trećeg stepena studija na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2023/24 godinu. Konkurs je otvoren za prijave sve do 1. novembra.

Predviđeno je stipendiranje do 500 najboljih studenata, koji će biti rangirani u skladu sa Listom vodećih svetskih univerziteta, a koju čini prvih 500 vodećih univerziteta sa važeće Liste Academic Ranking of World Universities – „Šangajska lista“ i Lista visokoškolskih ustanova iz oblasti umetnosti.

Novina u ovogodišnjem Konkursu je dodatno stipendiranje pet najboljih studenata iz oblasti medicinskih nauka u okviru stipendije ”Medicina za generacije” u bruto iznosu od po 10.000 evra, koje donira kompanija Novo Nordisk. Stipendija je posvećena danskom naučniku dr Augustu Krogu, dobitniku Nobelove nagrade i osnivaču kompanije.

Kompanija Novo Nordisk pozitivan je primer društveno odgovorne kompanije koja ulaže u nauku i izuzetnost, dok je ovakva vrsta saradnje deo strateške opredeljenosti Fonda, da u saradnji sa privatnim sektorom, obezbedi dodatnu podršku mladim talentima Srbije. Sveobuhvatna reforma Fonda sprovodi se na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i uz podršku Fondacije Westminster Foundation for Democracy.

Takođe, novina je i da na Konkurs mogu da se prijave kandidati koji su osnovne studije završili u inostranstvu, ukoliko im je diploma nostrifikovana u Srbiji.

Svi kandidati mogu se prijaviti elektronskim putem, korišćenjem usluge eTalenti, na portalu eUprava, za šta je neophodno da poseduju aktivan nalog na eUpravi i da budu prijavljeni preko ConsentID mobilne aplikacije. Za instaliranje ove aplikacije potrebno je preuzeti parametre u najbližoj ekspozituri Pošte ili u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, ukoliko se kandidat nalazi u inostranstvu.

Povezane novosti

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković

Сазнајте више »