Др Јелена Беговић организовала пријем за ученике средњих школа, добитнике награда Фонда за младе таленте

У Влади Републике Србије министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић организовала је пријем за ученике средњошколце који су примили награде Фонда за младе таленте поводом успеха постигнутих током 2022. године.  Присутни ученици су једни од чак 1.296 награђених од стране Фонда за младе таленте који су Србији донели највећа признања и награде на светским, европским и републичким такмичењима.

Више од половине овогодишњих награда Фонда за младе таленте отишло је у руке девојчица. Сваке године је све већи број ученика који добијају награде Фонда за младе таленте. Влада Републике Србије није лимитирала број награда, већ су их добили сви ученици који су испунили услове конкурса. Укупан износ исплаћених средстава за награде ученика средњих школа је у износу од 55.790.216,00 динара за укупно 1.296 добитника. 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић је лично уручила награде Андреју Дробњаковићу који је освојио друго место на Међународној јуниорској научној олимпијади, Андрији Живадиновићу који је освојио треће место на Међународној математичкој олимпијади, Ђорђу Паројчићу који је освојио треће место на Међународној хемијској олимпијади, Јовану Кулезићу који је освојио треће место на Међународној јуниорској научној олимпијади, Милану Гелићу који је освојио треће место на Међународној математичкој олимпијади, Наталији Николић која је освојила друго место на Европској географској олимпијади и Зорану Сарамандићу који је освојио треће место на Европској географској олимпијади. У области уметности, награде је министарка уручила Катарини Братић која је освојила друго место на такмичењу виртуоза на клавиру, Лани Зорјан која је освојила прво место на 64. такмичењу у виолини и Алекси Перовићу који је освојио треће место на 75. Светском купу у хармоници. Међу награђенима у области спорта на пријему су били Сара Маринковић и Лана Лепосавић које су освојиле прво место на Светском првенству у одбојци, Вукашин Бубања, Немања Живковић, Вук Живановић и Алекса Влајић који су освојили прво место на Светском школском првенству у кошарци, као и Матија Јеремић који је освојио друго место на Првенству Европе у џудоу за кадете.

„Захваљујем вам се што на најлепши могући начин користите своје таленте, због вас и ваших породица, али и због читаве земље. На вама је будућност ове земље. Спортисти и уметници користе читаву планету као своју позорницу, али за неке друге области, као што је наука, мислим да држава мора да гради још више капацитета и да имате услове и опрему да радите као било где у свету. Хвала људима из Фонда за младе таленте, који се заиста труде да промене Фонд и да га ускладе са реалним токовима и вашим захтевима. Ако неко од вас има неку идеју или примедбу, нешто што би Фонд и награде за будуће средњошколце и студенте учинило много ефикаснијим, више смо него отворени да чујемо. Само на тај начин можемо и ми да унапређујемо Фонд у складу са вашим потребама и жељама“, рекла је министарка др Јелена Беговић присутним ученицима. „Ви сте најлепше и најбоље што ово друштво може да понуди. Верујте у своје снове, борите се како умете и знате, а ми ћемо да вам помажемо да израстете у сјајне и успешне људе, да имате дивне каријере и да уживате у ономе што радите.“

„Желео бих да вам испред Фонда за младе таленте честитам и да вас позовем да наставите да ређате успехе. Као што је министарка рекла, будите слободни да нам пошаљете идеје и сугестије да градимо институцију која ће бити ваша, која ће бити нешто заједничко“, рекао је Немања Ђикановић испред Фонда за младе таленте.

Повезане новости

Фонд за младе таленте Републике Србије објавио је Коначну листу добитника стипендија у оквиру Конкурса

Сазнајте више »

Фонд за младе таленте Републике Србије је на 122. седници одржаној 25. јануара 2024. године

Сазнајте више »