Министарка др Јелена Беговић са нашим студентима са најбољих факултета у иностранству

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се у Влади Републике Србије са најбољим студентима из Србије који похађају постдипломске студије на престижним универзитетима у иностранству, овогодишњим стипендистима Фонда за младе таленте.

Састанку са младим талентима присуствовали су државни секретар проф. др Мирослав Трајановић и представници Фонда за младе таленте Републике Србије. Фонд за младе таленте, који се налази у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација, пуних 15 година стипендира и финансијски подржава најбоље студенте основних студија у Републици Србији, али и студенте другог и трећег степена студија, односно студенте на мастер и докторским студијама у иностранству, који студирају на неком од престижних светских универзитета, који се рангирају у првих 500 на Шангајској листи.

Министарка др Беговић истакла је важност и квалитет сарадње са Фондом за младе таленте, напомињући да је у протеклој години остварен огроман напредак, као и да је реформа овог фонда која је тренутно у току од великог значаја како за средњошколце, студенте основних, тако и виших нивоа студија. Студенти су имали прилику да се представе и разговарају са представницима Министарства и Фонда о даљим правцима у каријери и плановима за будућност.

,,Износ стипендија за студенте у иностранству је повећан ове године са 780.000 динара на скоро 1.200.000 динара, што је прави показатељ да је препозната важност наших младих талената који се усавршавају у иностранству”, истакла је др Беговић. „Кроз овај програм стипендирања студентима је омогућено да се врате у нашу државу и да раде у Србији. Са друге стране, уколико одлуче да своју каријеру граде у иностранству, то могу и учинити, само што новац који је држава уложила у њих треба да, на пример, уложе у иновациони систем кроз научно-технолошке паркове“, рекла је др Јелена Беговић у изјави за медије.
Министарка је подсетила и да је ове године пуштена у рад платформа еТаленти, која студентима олакшава процес пријаве, али и лакшу систематизацију базе података наших студената и будућих научника у иностранству. „Срећна сам што сам сазнала да многи од ових студената желе да задрже снажне везе са Србијом и да се у њу по завршетку студија врате”, навела је она.

Државни секретар проф. др Мирослав Трајановић студентима је поручио да се Република Србија по питању науке рангира на деветом месту у Европи, што нас ставља у позицију изнад европског просека. “Министарство науке, технолошког развоја и иновација је у протеклој години заокружило иновациони систем који ће прихватити вас и вашу експертизу. Након завршетка школовања добићете подстицајне понуде да останете тамо где сте се школовали, али вас позивамо да се вратите у своју земљу како бисмо подигли наш рејтинг у научном, али и економском смислу“.

„Ова стипендија представља подстрек за даље школовање”, истакла је једна од стипендиста Јана Вукићевић, виолиниста, која студира у Швајцарској на Конзерваторијуму италијанске Швајцарске, на одсеку Музичке школе Универзитета у Лугану. „Јако сам захвална на могућности и финансијској подршци коју имам од своје земље”, истакла је Вукићевић, која је своје основне студије у Ротердаму у Холандији завршила са цум лауде дипломом.

Јован Трапарић, студент завршне године докторских студија на Универзитету у Кембриџу, који се бави молекуларном биологијом и еволуционом биологијом, истакао је да је стипендија коју од Фонда за младе таленте прима од велике важности јер му обезбеђује додатни извор прихода за свакодневни живот. „У Енглеској није идеално стање када говоримо о висини стипендија за докторанде, те ми ова стипендија обезбеђује безбедност, односно сигурност да иако смо далеко од својих породица и свега што нам је познато ипак имамо новчану безбедност која нам омогућава да наставимо са бављењем науком и студијама”, навео је Трапарић.

Повезане новости

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа

Сазнајте више »

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković

Сазнајте више »

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић, помоћник министра др Марина Соковић

Сазнајте више »