Расписан Конкурс за стипендирање најбољих студената y иностранству

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за стипендирање најбољих студената другог и трећег степена студија на водећим светским универзитетима за школску 2023/24 годину. Конкурс је отворен за пријаве све до 1. новембра.

Предвиђено је стипендирање до 500 најбољих студената, који ће бити рангирани у складу са Листом водећих светских универзитета, а коју чини првих 500 водећих универзитета са важеће Листе Academic Ranking of World Universities – „Шангајска листа“ и Листа високошколских установа из области уметности.

Новина у овогодишњем Конкурсу је додатно стипендирање пет најбољих студената из области медицинских наука у оквиру стипендије ”Медицина за генерације” у бруто износу од по 10.000 евра, које донира компанија Ново Нордиск. Стипендија је посвећена данском научнику др Аугусту Крогу, добитнику Нобелове награде и оснивачу компаније.

Компанија Ново Нордиск позитиван је пример друштвено одговорне компаније која улаже у науку и изузетност, док је оваква врста сарадње део стратешке опредељености Фонда, да у сарадњи са приватним сектором, обезбеди додатну подршку младим талентима Србије. Свеобухватна реформа Фонда спроводи се на иницијативу Кабинета председнице Владе Републике Србије и уз подршку Фондације Westminster Foundation for Democracy.

Takoђе, новина je и да на Конкурс могу да се пријаве кандидати који су основне студије завршили у иностранству, уколико им је диплома нострификована у Србији.

Сви кандидати могу се пријавити електронским путем, коришћењем услуге еТаленти, на порталу еУправа, за шта је неопходно да поседују активан налог на еУправи и да буду пријављени преко ConsentID мобилне апликације. За инсталирање ове апликације потребно је преузети параметре у најближој експозитури Поште или у најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије, уколико се кандидат налази у иностранству.

Повезане новости

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа

Сазнајте више »

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković

Сазнајте више »

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић, помоћник министра др Марина Соковић

Сазнајте више »