САРАДЊА: Компанија Ново Нордиск стипендира најбоље студенте медицине

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић у име Фонда за младе таленте Републике Србије потписала је са генералним директором компаније Ново Нордиск за Србију и Црну Гору Александром Поповићем уговор о донацији у висини од 50.000 евра. Новац је намењен додатном стипендирању најбољих студената у области медицине који се образују на престижним факултетима у иностранству.

Током 15 година постојања Фонд за младе таленте доделио је више од 40.000 стипендија и награда најбољим студентима и ученицима у Србији, у укупном износу од 10,5 милијарди динара, што га чини највећим Фондом овог типа у региону. У оквиру свеобухватне реформе, Фонд отвара своја врата за сарадњу са приватним сектором, у циљу додатне подршке талентима Србије.

Због тога је потписан уговор о донацији са компанијом Ново Нордиск значајан корак који представља наставак посвећености Владе Републике Србије образовању, науци и талентима, чиме се ствара основ за просперитетну будућност Србије.

„Компанија Ново Нордиск, као пример друштвено одговорне компаније, препознала је важност улагања у младе таленте и преузела проактивну улогу у њиховом образовању и каријерном развоју. Ово је светли пример како и приватни сектор може и треба да се укључи у најважнију мисију успешног друштва у 21. веку – подршку образовању, науци, иновацијама, подршку успешним и талентованим младим људима. Зато желим да искористим ову прилику и позовем и друге друштвено одговорне компаније да се придруже оваквој пракси и да заједно градимо успешно друштво, засновано на знању и иновацијама“, истакла је министарка Јелена Беговић.

У наредних месец дана, Фонд за младе таленте расписаће конкурс за стипендирање најбољих студената Србије који су уписали постдипломске студије на водећим факултетима у иностранству. У оквиру овог конкурса, за пет најбоље рангираних студената у области медицине биће додељене додатне стипендије под називом „Медицина за генерације“, које финансира компанија Ново Нордиск, у бруто износу од по 10.000 евра. 

 „Улагање у знање и нове генерације научника је логичан избор за Ново Нордиск, компанију чији су развој у протеклих 100 година у највећој мери обележила врхунска научна достигнућа у области медицине. Поносни смо што имамо прилику да подржимо најталентованије студенте медицине из Србије и помогнемо им да најнапреднија светска научна достигнућа донесу у своју земљу, баш као што је то пре 100 година урадио оснивач наше компаније др Аугуст Крог“, истиче Александар Поповић, генерални директор Ново Нордиска за Србију и Црну Гору.

Стипендије компаније Ново Нордиск посвећене су данском научнику др Аугусту Крогу, добитнику Нобелове награде у области физиологије и медицине, који је оснивач ове компаније, настале пре тачно једног века.

Повезане новости

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа

Сазнајте више »

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković

Сазнајте више »

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић, помоћник министра др Марина Соковић

Сазнајте више »