ПOВЕЋАН БРОЈ СТИПЕНДИЈА “ДОСИТЕЈА”: Додатно улагање државе у развој талената у Србији

Фонд за младе таленте Републике Србије објавио је Коначну листу добитника стипендија у оквиру Конкурса за стипендирање најбољих студената завршне године основних академских студија и студената завршне године мастер академских студија за школску 2022/23. годину и повећао број стипендија у односу на првобитно предвиђен број. Тако ће ове године, стипендију “Доситеја” добити укупно 1.158 студената основних и интегрисаних и 503 студента мастер студија, чиме се додатно улаже у развој талената у Србији.      

Будући да кандидати интегрисаних студија имају могућност да се у току школовања пријаве само једанпут за ову стипендију, у сарадњи са представницима СКОНУС-А, раније је на седници Фонда, усвојена Одлука о повећању броја стипендија за основне академске и интегрисане академске студије за образовно – научно поље медицинских наука. Тиме је фактички дуплирана квота за област медицинских наука обезбеђивањем додатне 104 стипендије. 

Упражњена места у техничко технолошкој и природно математичкој области процентуално су распоређена на поља друштвено-хуманистичких наука, уметности и поље интердисциплинарних, мултидисциплинарних и трансдисциплинарних студија, која нису обухваћена додатним повећањем попут области медицинских наука.  

Уједначени критеријуми

Поред повећања броја стипендија и дигитализације целокупног процеса пријаве и обраде података кандидата, од ове године унапређен је и систем расподеле стипендија према научно-образовном, односно уметничко-образовном пољу, а у складу са Исходима акредитација високошколских установа и студијских програма у Републици Србији које је усвојило Национално тело за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању. 

Овакав начин расподеле стипендија у оквиру сродних области уведен је ради постизања праведнијег рангирања кандидата по уједначеним критеријумима, узимајући у обзир све специфичности различитих студијских програма, разлике у врсти и начину вредновању знања, као и начину оцењивања на различитим факултетима. Управо се рангирањем унутар истих или сродних области обезбеђује најправеднији могући систем расподеле стипендија.  

Циљ је да се применом ових новина дугорочно обезбеди равноправност међу кандидатима и рангирање по уједначеним критеријумима, као и обезбеђивање континуираног стипендирања 5 одсто најбољих студената у свакој области.

Уведена стручна пракса

У оквиру свеобухватне реформе, мисија Фонда за младе таленте је да предстаља стуб развоја Србије као места настанка и развоја талената, размене знања и идеја. Управо због тога, осим финансијске подршке изузетним ђацима и студентима Фонд за младе таленте од ове године уводи и менторски програм у каријерном развоју. Уведена је обавеза обављања стручне праксе за све стипендисте, у трајању од најмање три месеца у јавном сектору, коју проналази каријерни саветник Фонда у складу са стручним образовањем кандидата. Важно је нагласити да је стручна пракса плаћена за све кандидате и да представља највећи бенефит управо за најбоље студенте медицине, који имају обавезан неплаћени стаж.   

Фонд за младе таленте честита свим добитницима стипендија и жели им много успеха у даљем раду и усавршавању.

Фонд за младе таленте се налази у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Од 2008. године Фонд се бави развојем младих талената, а до данас је додељено преко 40.000 стипендија и награда студентима и ученицима средњих школа.

Повезане новости

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа

Сазнајте више »

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković

Сазнајте више »

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић, помоћник министра др Марина Соковић

Сазнајте више »