еТАЛЕНТИ: Пријаве за стипендије Фонда за младе таленте од сада су дигитализоване

“Млади људи су приоритет за Владу Републике Србије”, рекла је др Беговић на промоцији услуге еТаленти.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, и в. д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић присуствовали су представљању нове услуге на Порталу еУправа – еТаленти.

Ова услуга, коју су заједно израдили тимови Канцеларије за ИТ и еУправу и Фонда за младе таленте, омогућиће електронску пријаву на конкурс Фонда за младе таленте за стипендирање студената завршних година на факултетима у Републици Србији.

Конкурс обухвата стипендирање до 1050 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 500 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија за школску 2022/23. годину.

“Велико ми је задовољство да испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација присуствујем промоцији услуге еТаленти преко Портала еУправа”, рекла је министарка др Беговић и додала да мисли да је Србија спремна за 21. век, “што значи да више не сечемо шуме и чувамо кисеоник”.

“Ова иновативна услуга е-пријаве на конкурс представиће олакшање нашим изузетним младима, који су својим изванредним постигнућима показали шта све Србија може и има и мислим да је држава та која треба да им олакша све те дуге процедуре у којима смо се ми као млади на неки начин гушили и које су нас одвраћале од неких активности”, рекла је др Беговић, навевши да ће сада све то бити много лакше.

“Овим такође показујемо да су млади људи постали приоритет за Владу Републике Србије и у будућности желимо да урадимо све што можемо како бисмо их задржали да остану у земљи, како бисмо им дали могућност избора и како бисмо омогућили да ту младу снагу усмеримо на даљи развој Србије”, каже др Беговић.

“Оно што ми је велико задовољство је да нагласим да је Фонд за младе таленте до сада уложио преко 10,3 милијарде динара за подршку младим талентима, што овај Фонд чини једним од највећих државних фондова за стипендирање у региону”, навела је др Беговић.

“Наш циљ је да млади људи буду мотивисани да постиже изванредне резултате, а Министарство ће кроз све своје доступне, али и нове механизме које ћемо тек увести, радити на томе да се успори одлив мозгова, али и како би формирали једно заиста мотивишуће окружење за младе људе”, каже др Беговић и додаје да би желела да се захвали на сарадњи Министарству информисања и телекомуникација, као и Фонду за младе таленте и Канцеларији за ИТ Републике Србије, без чијих тимова и експерата ово не би било могуће. “Мислим да је време да још интензивније Србија прелази у 21. век јер је она спремна.”

“Радујем се да са свима вама у блиској и даљој будућности сведочим свим сјајним резултатима које ће наши млади стипендисти постићи, а ми ћемо дати све од себе да их мотивишемо и да повећавамо ове стипендије, а ако треба још нешто да урадимо, спремни смо да им изађемо у сусрет, јер они су будућност Србије”, закључила је др Беговић своје обраћање.

„Данас имамо готово 1.8 милиона регистрованих еГрађана, што најбоље говори колико грађани имају поверења у електронску управу и услуге. Само електронском разменом података по службеној дужности уштедели смо грађанима близу 150 милиона одлазака на шалтере. Колико смо, као земља напредовали у области еУправе говори и извештај Светске банке, који прати напредак у области дигиталне трансформације, у којем се Србија налази на 11. месту у свету, односно 4. месту у Европи. Практично смо за само пола деценије, када смо кренули озбиљно да се бавимо електронском управом успели да дигитализујемо јавну управу и учинимо је транспарентнијом, ефикаснијом, економичнијом и у служби свих наших грађана“, истакао је министар Јовановић.

Јовановић је истакао да је према последњем извештају УН-а, Србија међу 10 земаља света које су у последње две године највише напредовале у области електронске управе, а на недавном самиту у Дубаију Влада Републике Србије је препозната као једна од најиновативнијих влада на свету. Такође, рекао је да је сетом нових електронских услуга, међу којима спада услуга еТаленти, али и услуге које су најављене, као што су еАграр и еПисарница, проузрокован раст броја корисника на Порталу еУправа тако да је од претходне недеље оборен рекорд са регистрованих 33.000 нових корисника у само једној недељи.

Циљ ове услуге јесте олакшана процедура пријаве за предстојећи конкурс, али и за све друге конкурсе. Овим започињемо реформу Фонда за младе таленте, који је од формирања последње Владе у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Поред дигитализације процеса пријављивања и обраде пријава, од ове године уведене су квоте стипендија по научнообразовним, односно образовно-уметничким пољима у складу са бројем одобрених буџетских места, а ради праведнијег рангирања.

Влада Републике Србије основала је Фонд за младе таленте августа 2008. године као подршку младим талентима којима је пружена могућност за финансирање кроз награђивање, стипендирање и усавршавање ученика и студената. Од оснивања до данас награђено је и стипендирано 38.413 ученика средњих школа и студената и укупно је за ове намене утрошено више од 10,3 милијарде динара, а реализована су 44 конкурса. У току је реформа Фонда која ће додатно ојачати његову мисију, а то је да постане место размене знања и идеја, умрежавања и заједништва. Основни циљ реформисаног Фонда биће улагање у младе како би усавршили своје знање и вештине, те касније допринели развоју друштва и своје заједнице. Најзначајнији сегмент рада биће заправо праћење ових младих талената и њихово запошљавање у јавној управи, институцијама чији је оснивач Република Србија и привреди.

Повезане новости

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа

Сазнајте више »

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra dr Marina Soković

Сазнајте више »

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић, помоћник министра др Марина Соковић

Сазнајте више »